Säkerhetsdörrar & klassningar

Du kanske har funderat på vad som skiljer så kallade säkerhetsdörrar från ”vanliga” dörrar? Vem behöver en säkerhetsdörr och varför? Den största skillnaden mellan en säkerhetsdörr och en vanlig dörr är att säkerhetsdörren i princip är omöjlig för en ordinär inbrottstjuv att forcera. Det bästa är att dörren också stoppar brand och giftig brandgas, störande ljud, kalldrag samt andra icke angenäma dofter hindras. En säkerhetsdörr med alla dessa egenskaper måste följa en viss standard för att få klassificeras som säkerhetsdörr. Du som konsument måste ju vara säker på att dörren uppfyller det den förväntas göra. Du ska välja en säkerhetsdörr från en tillverkare som säljer dörrar som är  certifierade och tillverkningskontrollerade.

Certifiering för säkerhetsdörrar

Systemet för certifiering i Sverige är helt frivilligt. Certifieringsansvarig kan när som helst genomföra en tillverkningskontroll hos leverantören vilket ger dig som konsument en viss trygghet. En tillverkad säkerhetsdörr måste överensstämma med de krav som certifieringen innebär. När du sedan köper en säkerhetsdörr ska du kontrollera att det finns ett så kallat typgodkännandebevis samt ett certifikat för de klassningar som säkerhetsdörren ska uppfylla. En säkerhetsdörr kan rädda liv så var noga i ditt inköp och kontroll. När man testar dörrarna ingår det praktiska inbrottsprov för att kontrollera att det inte går att ta sig in genom dörren. Även andra former av prov utförs som till exempel ”tryckprov”. Här testar man dörrens hållfasthet men även ingående detaljers kvalitet.

Inbrottsstandard för säkerhetsdörrar

Eftersom vi i Sverige inte har någon reglering av inbrottsskydd för dörrar saknas statlig kontroll men istället utfärdar Svensk Brand & Säkerhetscertifiering certifikat och gör även en regelbunden tillverkningskontroll av säkerhetsdörrar ute hos tillverkaren. För att du ska vara säker på att tillverkaren innehar sitt certifikat samt genomgår tillverkningskontroller så kan du undersöka detta genom Svensk Brand & Säkerhetscertifiering.