Släck stearinljuset när du lämnar huset

Vad innebär det om vi brandtryggar byggnader? Du vill i detta fall se till att specifika fastigheter eller byggnader ska klara sig vid eventuella bränder. För att få en god brandsäkerhet kan man göra flertalet åtgärder.

För att starta igång ett projekt där vi brandtryggar byggnader krävs en plan. Starta gärna med en besiktning av fastigheten du vill brandsäkra. Hur ser det ut med brandstegar utanför fönster/balkonger? Har byggnaden bra flyktvägar och tydliga anvisningar hur dessa används? Kan personalen eller hyresgäster enkelt finna hjälpmedel som brandsläckare, brandfiltar, repstegar etc.? Du kanske inte mäktar med att själv genomföra ett projekt för bättre brandsäkerhet. Varför inte anlita en konsult som hjälper dig? Du kan enkelt googla på nätet för att hitta ett par företag som kan hjälpa dig med brandsäkerheten. Kolla gärna upp arbeten de utfört tidigare samt om du kan hitta några referenser.

Prismässigt är det vanskligt att ge ett pris, du behöver samla ihop information om fastigheten och ge detta till den konsult som ska hjälpa till med en brandskyddsinventering.

Visste du att den vanligaste brandorsaken i hus och lägenheter är brinnande ljus under vinterhalvåret? Tänk på att alltid släcka ljuset när du lämnar rummet. Vill du vara på den säkra sidan kan ett el-ljus vara ett säkrare alternativ, då behöver du inte oroa dig för att ljuset börjar brinna bara för att du glömt släcka lågan.

Du hittar billiga el-ljus i de flesta köpcentrum. Vill minnas att lampbutiker brukar ha lite olika utbud av elektriska ljus. Om du besöker en kyrkogård kan du se att en del gravplatser har elektriska värmeljus eller gravljus. Under allhelgona är det vanligt med mycket besökare på kyrkogårdarna. Passerar du förbi en kyrka på kvällen under denna högtid ser du ett vackert bildspel av hundratals ljus som pryder kyrkogården.